Dále o porcelánu ...
Hlavní stránka » Nádobí, příbory a kuchyňské nože » Porcelánové nádobí » Dále o porcelánu ...
Vlastnosti keramiky
Předměty vyráběné z keramiky jsou obvykle tvrdé a odolné. Keramika
může udržet svou pevnost i při velmi vysokých teplotách.
Kompaktní a tvrdý porcelán je nepórovitý a bílý. Některé pískovce
mají podobné vlastnosti, ale kamenina a terakota jsou velmi pórovité a
neodolávají příliš odlamování a šokům.
Porovnání
Pálený jíl nebo terakota
Glazovaná terakota je směs vápenitého jílu a jílu vypalovaného při
900 °C – 1000 °C.
Tvoří pórovitý materiál. Je určený hlavně pro výrobu zahradnických,
kulinářských a dekorativních keramických výrobků.
Kamenina / fajáns
Kameninou se nazývají keramické výrobky, které jsou po vypálení stále
pórovité.
Je několik typů kameniny:
* vápenitá kamenina, pro výrobu dekorativních kusů
* živcová keramika, používaná ve výrobě nádobí
* „jemná keramika“, vyrobená z bílého a jemného jílu, pokrytá
transparentní glazurou
* keramika vypálená při „vysokých teplotách“, dekorace a glazura se
peče najednou, zhotovení je potom jemné
* keramika vypálená při „nízkých teplotách“, dekorace se maluje na
upečenou glazuru
Pískovec
Pískovec se skládá ze základu podobného jílu, který obsahuje křemík.
Používá se hlavně na dekorativní keramiku.
Porcelán
Porcelán je tvrdá keramika. Získá se smícháním kaolinu (50%), jílu,
živce (25%) a křemene (25%), vypalovaná nejprve při asi 950 °C a potom
mezi 1300 °C a 1400 °C.
Díly kaolinu zůstává porcelán po pečení bílý. Při 1400 °C porcelán
zeskelnatí.
Technické charakteristiky porcelánu
Porcelán je nepórovitý (0% pórovitosti), průsvitný při malé
tloušťce, odolný tepelným a mechanickým rázům.
Toto přináší vysokou bezpečnost stravování díky odolnosti vůči
poškrábání.
Porcelán se snadno čistí.
Kvalita, kterou očekáváte a kterou si zasloužíte !
Porcelán Pillivuyt splňuje i nejpřísnější požadavky majitelů
restaurací a specialistů hotelového podnikání, zejména pokud jde
o tepelnou a mechanickou odolnost výrobků.