Dále o mědi ...
Hlavní stránka » Nádobí, příbory a kuchyňské nože » Měděné nádobí » Dále o mědi ...
I dnes jej můžeme nazývat „králem sporáků“, a to
především díky velmi vysoké tepelné vodivosti.
Velice ceněn je rovněž jeho estetický aspekt, který
z něj činí ideální nádobu pro servírování pokrmů přímo
na stůl.
Poněkud vyšší specifická hmotnost. Vnitřní část nádob, tzv.„pocínování“, vyžaduje pravidelnou údržbu.
Nepokládejte na plamen prázdnou nádobu, t.j. nádobu bez
potraviny uvnitř, aby se prodloužila životnost cínové vrstvy.
Během vaření je třeba mírnit plamen, aby nedocházelo
k přehřívání, které by mohlo změnit strukturu pokrmů.
Pro vnitřní čištění nepoužívejte abrazivní výrobky a
pro vnější čištění používejte pouze specifické čisticí prostředky,
které jsou snadno k dostání na trhu. Podle tradičních zkušeností
postačuje potřít vnější povrch pouhým citronem, nádobí se bude opět
lesknout a měď bude opět zářit.
Tmavé zbarvení vnějšího dna nádob znamená, že hořáky (sporáky), na které se nádoba pokládala, potřebují vyčistit.
Tradičně používaným materiálem pro povlak je cín, zejména proto, že
se jedná o stejně dobrý vodič tepla jako měď.
Cínová vrstva se může vlivem vysokých teplot tavit, je
náchylná ke škrábancům a používáním se opotřebovává. V takovém
případě je třeba nádobí znovu pocínovat, aby se
zabránilo oxidaci mědi.
Povrch určený k pocínování se nejprve okartáčuje, aby cín snadno
přilnul k zahřáté mědi.
Hrnec se položí na oheň a počká se, až se dosáhne teploty tání
cínu.
Vlastní aplikace spočívá v tom, že se po povrchu přejede cínem, který
se roztaví jako kousek másla.
Následně se cín rovnoměrně nanese na vnitřní stěny a nadměrné
množství se odstraní za použití vatové tyčinky.
Nakonec se pocínovaná nádoba ponoří do vroucí vody, aby se očistila a aby
se povlak dobře uchytil.
Drobné škrábance nemají vliv na kvalitu měděného hrnce při kontaktu s pokrmem.
Je třeba dávat pozor na obzvláště kyselé pokrmy a na používání kovových pomůcek, které by mohly poškodit povlak. Při odpovídající opatrnosti vydrží pocínování dlouhé roky a samotná měď celé generace.