Dále o hliníku ...
Hlavní stránka » Nádobí, příbory a kuchyňské nože » Hliníkové nádobí » Dále o hliníku ...
I když hliník je jeden z nejrozšířenějších kovů na zemi, našel si svoje uplatnění v kuchyni jen nedávno, a to začátkem 19. století. Jeho průmyslová výroba patřila ještě do poměrně nedávné doby k velmi obtížným procesům. Je to především z toho důvodu, že elementární hliník nelze jednoduše metalurgicky vyredukovat z jeho rudy jako např. železo koksem ve vysoké peci. Teprve zvládnutí průmyslové elektrolýzy taveniny kovových rud umožnilo současnou mnohasettunovou roční produkci čistého hliníku.
Hliník a zdraví:
Bohužel do dnešní doby přetrvává silně diskutovaný problém
o použití hliníku ve styku s potravinami. Tato fáma byla vyprovokována
koncem 70tých let hlavně silnou reklamní kampaní výrobců nerezového
nádobí a málokdo se již zajímal o jeho pravdivosti.
Je známo a prokázáno, že v podmínkách, ve kterých se potraviny běžně
tepelně upravují i konzumují, je čistý hliník nejstálejší a
prakticky nerozpustný. V neutrálním prostředí běžné pitné
vody je hliníkový povrch perfektně stabilní a bezpečný.
Předměty denní potřeby
Hliník je velmi lehký kov, výborný vodič tepelné energie a chemicky
odolný.
Proto nachází své uplatnění i ve výrobě kuchyňského nádobí nebo po
vyválcování do tenké folie se s ním setkáváme pod názvem
alobal, který používáme pro tepelnou úpravu pokrmů nebo
jako ochranný obalový materiál pro nejrůznější aplikace.
Přednosti hliníku
• vynikající tepelná vodivost ve výši 225 W/m°K
• energetická úspora
• bezpečnost z hygienického hlediska
• splnění zákonných požadavků u nádob, které jsou ve styku
s potravinami
• lehkost díky nižší specifické hmotnosti
• dlouhá životnost díky tloušťce nádob (5mm)
• dobrý poměr kvalita/cena
Hliníkové nádobí používáme pro tepelnou úpravu potravin, ve které se přenáší teplota z nádoby přímo do potravin, a to jako pečení, dušení, roštění. Je vhodné pro všechny úpravy jídel, které si vyžadují delší dobu přípravy při konstantní teplotě.
Tmavá patina vytvářející se uvnitř hliníkových hrnců je způsobená
spontánní oxidací tohoto kovu: jedná se o skutečnou inertní ochrannou
bariéru, která se neodstraňuje.
Kdo chce mít nádoby na vaření vždy zářivé, musí používat specifické
výrobky.
Před prvním použitím doporučujeme omýt nádobí vodou a „kondicionovat“ jej, to znamená, lehce je uvnitř vytřít olejem nebo máslem.
HLINÍKOVÉ NÁDOBÍ „AGNELLI“ JE VYROBENO Z ČISTÉHO HLINÍKU
(99,5%) A GARANTUJE 100% POUŽITÍ VE STYKU S POTRAVINAMI DLE ZÁKONA
Č.283/62 A D.L. 108 Z 25/01/92 SMĚRNIC CEE 89/109.
RUKOJMÍ A UCHA NÁDOBÍ JSOU VYROBENA Z NEREZU 18/10 A NEVEDOU
TEPELNOU ENERGII